nedjelja, 5. prosinca 2010.

Malo o Bosni i Hercegovini s ljepše strane


Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uvjetima. Prepuna je tragova ukrštanja različitih kultura i religija. Očuvana su i brojna prirodna bogatstva: kanjoni Rakitnice i Krušnice, rezervati ptica Hutovo blato i Bardača, prašuma Perućica, jezera kao što su Blidinje, Prokoško, Šatorsko i Boračko, vodopadi Kravice, Skakavac, Kozica, rijeka Una sa svojim slapovima, gornji tok Neretve, izvor Bune.
Do 1992. godine izgrađeni su značajni turistički kapaciteti, infrastruktura i transportna mreža, a organizacijske sposobnosti dokazane tokom XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. godine, kao i brojnih drugih manifestacija. U periodu 1992.-1995. godine razoreni su i uništeni mnogi turistički kapaciteti. Međutim, danas ih je većina obnovljena, a izgrađeni su i novi. 
Zahvaljujući tome, stvorene su mogućnosti za razvoj različitih vrsta turizma: planinski (Olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević, Vlašić kod Travnika…), banjski (banje na Ilidži kod Sarajeva, u Fojnici, Kiseljaku, Tesliću, Tuzli, Olovu, Srebrenici, Višegradu, Tesliću…), primorski (Neum sa okolinom - Mostar, Stonski zaljev, Hutovo blato, Stolac), religijski (Međugorje, Prusac, Jajce te monogobrojni vjerski i kulturni spomenici četiri religije - islama, katolicizma, pravoslavlja i judaizma), lovni i ribolovni (brojne planine i rijeke) te kongresni (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać, Banja Luka, Mostar…). 

Nema komentara:

Objavi komentar