nedjelja, 5. prosinca 2010.

Rafting-jedna od grana turizma koja se razvija u BiH


Želite doživjeti nešto novo, drugačije, nezaboravno? Želite iz Bosne i Hercegovine ponijeti sjećanje na nedoživljeno? Kanjoni smaragdne Neretve, čudesne Drine, zelenooke i bistre Une čekaju na vas.
Skupite društvo i spremite se za avanturu i nesvakidašnji doživljaj. Birajte između raftinga i splavarenja, a ljepota, divljina, užitak, nešto je čega ćete se zasigurno sjećati.
Rijeke u Bosni i Hercegovini u svome toku nose i opasnost divljih brzaca i mirnoću ravničarskih voda. I zato su pogodne i za rekreativce i za ljubitelje ekstremnih avantura. 
Poznavaoci divljih voda kažu da se rafting ne može prepričati, on se mora doživjeti! Poručuju: probajte, nećete zažaliti!


Rijeke
  • Drina
    Drina je rijeka nastala spajanjem crnogorskih rijeka Tare i Pive. Nedaleko od mjesta nastanka, na Šćepan Polju, Drina ulazi u Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dio naše zemlje takođe je dobio svoje ime prema toj rijeci - Gornje Podrinje. Protiče kroz istočnu Bosnu i Hercegovinu i svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između Bosne i Srbije.
  • Neretva
    Neretva je najduža i vodom najbogatija rijeka Jadranskog sliva. Izvire na 1.227 metara nadmorske visine, pod vrhom Grdelj, koji pripada ograncima planine Lebršnik. U svom gornjem toku protiče kroz dolinu koja se pruža paralelno sa planinskim masivima i ne presijeca ih.
  • Pliva
    Region rijeke Plive smješten je u sjevernom dijelu centralne Bosne. Tri najveće zajednice u ovom regionu su Šipovo, Jezero i Jajce. Šipovo je u blizini izvora rijeke Plive, Jezero je na Plivskim jezerima, a Jajce je smješteno tamo gdje se Pliva ulijeva u Vrbas. Ovdje se nalaze spektakularni 27-metarski vodopadi.
  • Una
    Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova uzviknuli UNA, što prevodu znači "jedna" ili "jedina". Izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj, a ulijeva se u Savu pored Jasenovca, u koju godišnje donese gotovo osam milijardi kubnih metara vode.
  • Vrbas
    Rijeka Vrbas nastaje od dva vrela na Zec planini (ogranku Vranice) i, nakon puta od 250 kilometara, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kod Srpca, uliva se u Savu. Od izvora do ušća prolazi kroz Skopljansku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tjesno, Banjalučku kotlinu i Lijevče polje. Ima 36 direktnih pritoka dužih od 10 kilometara, a najznačajnije su Vrbanja, Ugar i Pliva.

Nema komentara:

Objavi komentar